SP3 podejmuje działania w ramach Światowego Dnia Żywności - 2019/2020

29 października br. odbył się w Szkole Podstawowej nr 3, happening związany z działaniami podjętymi w ramach Światowego Dnia Żywności. 

Uczniowie klas I-VIII aktywnie uczestniczyli w warsztatach kulinarnych. Wzięło w nich udział 116 osób. Klasy młodsze zajmowały się wypiekaniem pysznych, „uśmiechniętych” ciasteczek, wykorzystując w tym celu owoce sezonowe. Natomiast grupa uczniów z klas IV-VIII, uczyła się wykorzystywać zalegające w lodówce produkty i przygotowywać z nich kreatywne, smaczne potrawy. 

Warsztaty poprzedzała akcja informacyjna, mająca na celu uświadomienie uczniom, jak wielopłaszczyznowy jest problem marnowania żywności, przytaczając tylko aspekt społeczny, ochrony środowiska czy prawidłowo zbilansowanej diety- mamy do poruszenia bardzo wiele zagadnień. 

Mając na uwadze tak ważne sprawy, uczniowie przystąpili do podejmowania kolejnych wyzwań. Pierwsze z nich, nie było łatwe, gdyż każda z klas I-V, miała przygotować plakat, zgodny z hasłem „DBAMY O NASZĄ PLANETĘ - nie marnujemy żywności”. Rywalizacja była ogromna. Powstało wiele ciekawych i pięknych prac. Jury konkursu, z wielkim trudem, wybrało jeden, wyjątkowy plakat. Wygrała klasa IA. Nagrodę główną, tj. kubeczki imienne i zestaw odblasków dla każdego ucznia z klasy oraz nagrody pocieszenia dla wszystkich uczniów biorących udział w konkursie, ufundował pan Grzegorz Prucnal, właściciel Firmy „Promlek”, dostawca owoców, warzyw oraz produktów mlecznych do SP3 w Leżajsku. Pan Prucnal osobiście wręczył nagrody oraz opowiedział uczniom o działaniach podejmowanych w ramach współpracy ze szkołą. 

Uczniowie spisali się na medal! Nie tylko poprzez udział w konkursie. Klasy pierwsze zaśpiewały i zatańczyły piosenkę, opowiadającą o tym, jak wielki wpływ a nasze zdrowie mają owoce, warzywa oraz spora dawka ruchu. Klasa druga przygotowała zagadki, natomiast klasy trzecie zajęły się grą aktorską. Przygotowane przez nich przedstawienie „Dzieciaki górą”, opowiadało o codziennych zmaganiach z nadmiarem żywności w naszych lodówkach. Zwracały uwagę na wciąż powiększające się wysypiska śmieci. Zanieczyszczone rzeki i oceany, do których trafiają ogromne ilości odpadów, gdzie między innymi możemy znaleźć opakowania po produktach spożywczych i wiele innych niepotrzebnych, nieprzemyślanych, szkodliwych dla środowiska i dla nas – zakupów.