W ramach obchodów Światowego Dnia Żywności, w świetlicy szkolnej odbyły się zajęcia warsztatowo-kulinarne dotyczące świadomości niemarnowania jedzenia, problemu głodu na świecie, racjonalnego planowania zakupów oraz wykorzystania tzw. „resztek z kuchni”.
Uczniowie klasy I, II i III piekli owsiane ciasteczka, robili koktajl Shreka oraz soki owocowo - warzywne. Nasi wolontariusze z klas szóstych i ósmych prowadzili zajęcia edukacyjne i dyskusyjne w klasach młodszych przedstawiając pomysły na wykorzystywanie wszystkich produktów z kuchni oraz pomysły na to, „jak planować, aby nie marnować”. Mimo, że nasza akcja odbywała się w październiku, należy pamiętać, aby żywności nie marnować cały rok.
Dziękujemy Caritas Polska za plakaty edukacyjne, które posłużyły nam do zrealizowania zarówno warsztatów jak i zajęć edukacyjnych. Podziękowania kierujemy także do właściciela Firmy ,,Promlek” - dostawcy owoców, warzyw oraz produktów mlecznych do naszej szkoły, który ufundował owocowe odblaski dla każdego ucznia.